* Componisten van Klassieke Muziek  
zoeken
zoekterm onthouden en highlighten
periode
voor 500  Oudheid
500-1450  Middeleeuwen
1450-1600  Renaissance
1600-1750  Barok
1750-1820  Klassiek
1820-1910  Romantiek
na 1900  20ste Eeuw
na 1945  Modern
KLASSIEK
 • Carl Philipp Emanuel Bach  
 • Johann Christian Bach  
  Ludwig van Beethoven  
  Muzio Clementi  
  Christoph Willibald von Gluck  
  François Gossec  
  André Grétry  
  Franz Joseph Haydn  
  Johann Nepomuk Hummel  
  Wolfgang Amadeus Mozart  
  Gioacchino Rossini  
  Carl Maria von Weber  

  © .Componisten.Net 2000-2019
  · Home · Links · Europees Skrjabin Genootschap sitemap 
  Galgje ·
  Akkoorden ·
  Gregoriaans ·
  Tijdlijn ·
  Muziektermen ·
  Componisten.Net ·
  Print deze pagina
  Carl Philipp Emanuel Bach
  » Duitsland (Stijlperiode: Klassiek)

  Geboren: 8 maart 1714
  » Weimar
  Overleden: 14 december 1788
  » Hamburg

  Carl Philipp Emanuel Bach was het vijfde kind (het tweede overlevende) van J.S.Bach en Maria-Barbara Bach. Hij werd geboren te Weimar op 8 maart 1714. De toen al bekende G.P.Telemann werd zijn peter.
  Buiten zijn gewone opleiding en rechtenstudies aan de universiteit van Leipzig en Frankfurt a/d Oder, leerde hij clavecimbel spelen en componeren bij zijn vader. Hij was uiterst begaafd: hij speelde uit het hoofd de werken die zijn vader toen neerschreef.

  Op vierentwintig-jarige leeftijd was Carl Philipp Emanuel Bach clavecinist in het orkest van de Pruisische kroonprins. Twee jaar later gaat Bach met hem mee naar Potsdam wanneer de prins tot koning wordt gekroond onder de naam van Frederik II. De 'Kammercembalist' mag vijf maal per week de concerten aan het hof van Pruisen bijwonen en heeft de eer fluitist Frederik II te begeleiden, een zware taak, want Frederik had een grondige hekel en verachting voor maatstrepen, tot groot verdriet van zijn clavecinist.

  In 1750 werd hij kandidaat om zijn vader op te volgen in het Thomas-Kantorei te Leipzig. Hij werd echter geweigerd, maar in 1767 mocht hij G.P.Telemann opvolgen als "Directeur van de Muziek" van Hamburg. Daar laat hij verschillende werken horen van bekende tijdgenoten, waaronder zijn vader, G.F.Handel, J.Haydn, N.Jommelli.

  Carl Philipp Emanuel Bach kende alle mogelijke theorieën en technieken voor klavier-instrumenten. Men mag hem zelfs beschouwen als de vader van de moderne pianotechnieken. Zijn werk 'Versuch über die wahre Art das Klavier zu spielen' (1753 - 1762) is fundamentaal voor de kennis van de stijl van klavierinstrumenten in de achttiende eeuw: zelfs W.A.Mozart gaf toe dat hij hem veel verschuldigd was. In 1795 ging J.Haydn naar Hamburg om Bach junior te bezoeken, zonder dat hij wist dat die al zeven jaar eerder was gestorven.

  » Nieuws bij GOOGLE (engelstalig)
  » Afbeeldingen bij GOOGLE