* Componisten van Klassieke Muziek  
zoeken
zoekterm onthouden en highlighten
periode
voor 500  Oudheid
500-1450  Middeleeuwen
1450-1600  Renaissance
1600-1750  Barok
1750-1820  Klassiek
1820-1910  Romantiek
na 1900  20ste Eeuw
na 1945  Modern
ROMANTIEK
Isaac Albéniz  
Charles-Valentin Alkan  
Anton Arensky  
Miliy Balakirev  
Peter Benoit  
 • Hector Berlioz  
 • Georges Bizet  
  Alexander Borodin  
  Sergei Bortkiewicz  
  Johannes Brahms  
  Max Bruch  
  Anton Bruckner  
  Norbert Burgmüller  
  Emmanuel Chabrier  
  Frédéric Chopin  
  Cesar Cui  
  Léo Delibes  
  Frederick Delius  
  Anton Diabelli  
  Paul Dukas  
  Antonín Dvorák  
  Edward Elgar  
  Gabriel Fauré  
  César Franck  
  Niels Gade  
  Alexander Glazunov  
  Mikhael Glinka  
  Louis Moreau Gottschalk  
  Charles Gounod  
  Enrique Granados  
  Edvard Hagerup Grieg  
  Engelbert Humperdinck  
  Vincent d' Indy  
  Édouard Lalo  
  Franz Lehár  
  Guillaume Lekeu  
  Franz Liszt  
  Jules Massenet  
  Felix Mendelssohn  
  Giacomo Meyerbeer  
  Moritz Moszkowski  
  Modest Mussorgski  
  Jacques Offenbach  
  Nicolò Paganini  
  Giacomo Puccini  
  Sergei Rachmaninoff  
  Max Reger  
  Nicolai Rimsky-Korsakov  
  Albert Roussel  
  Camille Saint-Saëns  
  Pablo de Sarasate  
  Franz Schubert  
  Robert Schumann  
  Bedrich Smetana  
  Louis Spohr  
  Franz von Suppé  
  Pjotr Tchaikovsky  
  Giuseppe Verdi  
  Henry Vieuxtemps  
  Richard Wagner  
  Hugo Wolf  
  Eugène Ysaÿe  

  © .Componisten.Net 2000-2019
  · Home · Links · Europees Skrjabin Genootschap sitemap 
  Galgje ·
  Akkoorden ·
  Gregoriaans ·
  Tijdlijn ·
  Muziektermen ·
  Componisten.Net ·
  Print deze pagina
  Hector Berlioz
  » Frankrijk (Stijlperiode: Romantiek)

  Geboren: 11 december 1803
  » La Côte St.-André
  Overleden: 8 maart 1869
  » Parijs

  Geselecteerde websites
 • Berlioz 2003
 • Hector Berlioz Website by M. Tayeb and M. Austin
 • Musée Hector Berlioz
 • The Berlioz Society
 • Op 11 december 1803 werd Hector Berlioz geboren in Côte-Saint-André. Zijn vader was een erg voorzichtig plattelandsarts en zijn moeder van het hysterische en theatrale type. De kinderen waren dan ook alle vier min of meer erfelijk belast.
  De eerste muzieklessen op fluit krijgt hij van zijn vader, en naar zijn eigen zeggen beleefde hij zijn allereerste muzikale ontroering tijdens het horen van een meisjeskoor bij zijn eerste communie! Op zijn twaalf schrijft hij de eerste melodieën en gaat fluit en zang studeren.

  Op naar Parijs te kunnen gaan, gaat hij in op de ouderlijke wens en studeerde medicijnen. Hij is echter meer te vinden in de opera dan in de colleges, geobsedeerd als hij is door leven en werk van Gluck.

  Ten slotte hakt hij de knoop door en laat zich inschrijven aan het Conservatorium voor harmonie en orkestratie (bij Reicha) en compositie (Lesueur). De eerste stappen op het gebied van de opera, het oratorium en de mis zijn een mislukking, en het ziet er een tijdlang naar uit dat hij eerder als zakenman en diplomaat zal carrière maken dan als componist. Uit geldnood moet hij fluit- en gitaarlessen geven en in een vaudevillekoor zingen. Na een hongerstaking en een mislukte zelfmoordpoging geeft zijn vader uiteindelijk de toelating om definitief en uitsluitend muziekstudies aan te vatten.

  Na enkele mislukte pogingen behaalt hij de "Prix de Rome" in 1830 met de cantate "Sardanapale". In 1827 ontdekt hij Engeland, tegelijk Shakespeare en de toneelactrice Harriett Smithson, die als Ophelia naam maakte en hem jarenlang blijft fascineren. Aanvankelijk slaagt hij er maar niet in om met zijn idool in contact te komen. Om de aandacht te trekken, organiseert hij zelfs een concert met eigen werken wanneer de Engelse toneelgroep met zijn aangebedene nog eens op tournee in Parijs is. In zijn autobiografische "Symphonie fantastique" speelt zij een belangrijke rol. In 1834 trouwt hij er uiteindelijk mee na allerlei intriges, om er tien jaar later van te scheiden, en nog eens tien jaar later met de zangeres Maria Recio te huwen.

  Voortdurend zit Berlioz in geldmoeilijkheden: zo componeerde hij "Harold en Italie" (een symfonie met altsolo op bestelling van Paganini) uit geldnood wegens het bankroet van Harrietts toneelgroep. Ook zijn "Requiem" brengt enige verlichting, en op een benefietconcert krijgt hij een grote som van de (steenrijke) Paganini toegestoken. Zijn volgend werk "Roméo et Juliette" was dan ook aan die Italiaanse duivelskunstenaar opgedragen. Intussen had hij al alles verloren bij het fiasco van zijn opera "Benvenuto Cellini"; ook zijn "Traité d'Instrumentation" ontstond uit geldnood.

  Hij maakt kennis met de vertaling van Goethes Faust, met "La Damnation de Faust" als gevolg. In parijs kan hij maar niet definitief doorbreken, terwijl zijn werken in het buitenland reeds een hele tijd tot het vaste repertoire behoren. Door een schitterende tournee in Rusland kan hij eens te meer het bankroet vermijden. Daarnaast kan hij zijn naam vooral in Duitsland te gelde maken; een korte tijd is hij ook operadirigent in Londen, maar die onderneming gaat failliet nog voor hij er vaste voet kan krijgen. Na een slepende ziekte sterft hij in Parijs op 3 maart 1869.

  » Nieuws bij GOOGLE (engelstalig)
  » Afbeeldingen bij GOOGLE