* Componisten van Klassieke Muziek  
zoeken
zoekterm onthouden en highlighten
periode
voor 500  Oudheid
500-1450  Middeleeuwen
1450-1600  Renaissance
1600-1750  Barok
1750-1820  Klassiek
1820-1910  Romantiek
na 1900  20ste Eeuw
na 1945  Modern
BAROK
Johann Sebastian Bach  
Johann Christoph Bach  
 • Dietrich Buxtehude  
 • Giacomo Carissimi  
  Arcangelo Corelli  
  François Couperin  
  John Dowland  
  Girolamo Frescobaldi  
  Georg Friedrich Händel  
  Pietro Locatelli  
  Jean-Baptiste Loeillet  
  Jean-Babtiste Lully  
  Giovanni Pergolesi  
  Henry Purcell  
  Jean Philippe Rameau  
  Alessandro Scarlatti  
  Domenico Scarlatti  
  Heinrich Schütz  
  Georg Philipp Telemann  
  Antonio Vivaldi  

  © .Componisten.Net 2000-2019
  · Home · Links · Europees Skrjabin Genootschap sitemap 
  Galgje ·
  Akkoorden ·
  Gregoriaans ·
  Tijdlijn ·
  Muziektermen ·
  Componisten.Net ·
  Print deze pagina
  Dietrich Buxtehude
  » Duitsland (Stijlperiode: Barok)

  Geboren: 1637
  » Oldesloe
  Overleden: 9 mei 1707
  » Lübeck

  Dietrich Buxtehude was de oudste zoon uit het eerste huwelijk van Johannes Buxtehude (Buxtehude is de naam van een dorp ten westen van Hamburg). Hij werd in 1637 geboren in Oldesloe, een dorp tussen de steden Hamburg en Lubeck, kort voor de aanstelling van de nieuwbakken vader tot organist in de Maria-Kerk te Helsingborg. Twee jaar later verhuisde het gezin naar Helsingör in Denemarken, waar vader Johannes dertig jaar lang de organistenpost bekleedde aan de Sint-Olauskerk.
  Uiteraard kreeg Dietrich van zijn vader de eerste muzieklessen. Waarschijnlijk studeerde hij ook in Kopenhagen bij organist Lorentz en kapelmeester Forster. Zijn eerste functies waren die van organist van de Mariakerk in het Zweedse Helsingborg en na drie jaar in de Duitse Mariakerk in Helsingör (terug naar Denemarken dus, waar hij zijn overleden vader moest opvolgen).

  Volgens de traditie bij de organistenfamilies zou hij eveneens zijn verdere leven in Helsingör hebben moeten blijven om door zijn zoon opgevolgd te worden, maar reeds voor de benoeming moet hij in contact geweest zijn met Franz Tunder, organist van de Marienkirche in het Noordduitse Lübeck, een belangrijke hansastad met een befaamd orgel en een behoorlijke muzikale infrastructuur. In die tijd moet het voor de opvolging van een organistenpost zowat de voorwaarde geweest zijn dat de opvolger huwde met een dochter van een voorganger: Buxtehude trouwde inderdaad met Anna Margareta Tunder en kreeg de post in Lübeck. Later zou hij één van zijn vijf dochters trachten te koppelen aan een kandidaat-opvolger: Matheson, Handel en waarschijnlijk ook J.S.Bach.

  In Lübeck had Buxtehude vier taken: die van orgelspeler bij de kerdiensten, die van kerkelijk administrateur, het voorbereiden en leiden van de wereldlijke concerten en het opleiden van de jonge organisten. Bij de voorbereiding van de wereldlijke concerten kwam heel wat compositorisch werk kijken, vanwaar het grote aandeel dat de wereldlijke muziek bekleedt in zijn totaal oeuvre. Helaas is er zeer weinig van zijn vocale muziek bewaard gebleven. Zo is het enige wat we van zijn beroemde reeks Abendmusiken (een traditie die we reeds bij Sweelinck ontmoeten) overgeleverd kregen, de cyclus van vijf avonden "Das jüngste Gericht". Zijn orgelwerken zijn vooral vrije composities, koraalvoor- en naspelen, zonder dewelke de orgelmuziek van Bach ondenkbaar is. De bewondering van de Thomaskantor voor Buxtehude blijkt trouwens uit een studiereis van vier weken die Bach zonder toestemming tot drie maanden verlengde. De vocale kerkmuziek gaat voort op de traditie van Schütz.

  Buxtehude stierf op 9 mei 1707, na een 40-jarige carrière in Lübeck, zonder eenmaal de stad verlaten te hebben.

  » Nieuws bij GOOGLE (engelstalig)
  » Afbeeldingen bij GOOGLE