* Componisten van Klassieke Muziek  
zoeken
zoekterm onthouden en highlighten
periode
voor 500  Oudheid
500-1450  Middeleeuwen
1450-1600  Renaissance
1600-1750  Barok
1750-1820  Klassiek
1820-1910  Romantiek
na 1900  20ste Eeuw
na 1945  Modern
RENAISSANCE
Gilles Binchois  
John Bull  
 • William Byrd  
 • Carlo Gesualdo  
  Constantijn Huygens  
  Hendrik Isaac  
  Orlando di Lasso  
  Philippus de Monte  
  Claudio Monteverdi  
  Jacob Obrecht  
  Giovanni Palestrina  
  Josquin des Prés  
  Jan Pieterszoon Sweelinck  
  Adriaan Willaert  

  © .Componisten.Net 2000-2019
  · Home · Links · Europees Skrjabin Genootschap sitemap 
  Galgje ·
  Akkoorden ·
  Gregoriaans ·
  Tijdlijn ·
  Muziektermen ·
  Componisten.Net ·
  Print deze pagina
  William Byrd
  » Groot Brittannië (Stijlperiode: Renaissance)

  Geboren: 1543
  »
  Overleden: 4 juli 1623
  » Londen

  Byrd is één van de veelzijdigste componisten uit de generatie der virginalisten-madrigalisten. Uit zijn levensloop weten we dat hij omstreeks 1543 geboren werd en vermoedelijk leerling was van Tallis. Hij werd organist in Lincoln en lid van de Chapel Royal te Londen, en samen met Tallis hoforganist.

  Meer officiële posten of onderscheidingen vielen hem niet ten deel, waarschijnlijk omdat hij katholiek gebleven is: tijdens het leven van Queen Elizabeth (die bvb. wel Bull een beschermende hand boven het hoofd hield) stond de godsdienstonvrede verscheidene kansen in de weg. Zo trachtte de concurrentie het uitgeversmonopolie dat Byrd samen met Tallis had voor het parlement, omwille van zijn katholicisme, af te snoepen. De opvolger van Elizabeth, James I was hem beter gezind, en dit keer was het Bull die zich gedwongen zag naar het vasteland uit te wijken. Overigens was Byrd wel zo diplomatisch om zowel voor de anglicaanse als voor de katholieke Kerk muziek te componeren. Meestal waren dat Prayers and Responses, naast missen en motetten. Verder componeerde hij liederen, madrigalen en canons die in de verzamelingen van heel Europa gretig opgenomen werden.

  Instrumentaal componeerde hij voor gambenensemble, luit en virginaal dansen, liedbewerkingen, fantasies en variaties ("The Bells", "Wolseys Wilde").

  De laatste jaren van zijn leven bracht Byrd teruggetrokken door in Stondon Massey, een dorpje in de buurt van Londen, om er op 4 juli 1623 te sterven.

  » Nieuws bij GOOGLE (engelstalig)
  » Afbeeldingen bij GOOGLE