* Componisten van Klassieke Muziek  
zoeken
zoekterm onthouden en highlighten
periode
voor 500  Oudheid
500-1450  Middeleeuwen
1450-1600  Renaissance
1600-1750  Barok
1750-1820  Klassiek
1820-1910  Romantiek
na 1900  20ste Eeuw
na 1945  Modern
ROMANTIEK
Isaac Albéniz  
Charles-Valentin Alkan  
Anton Arensky  
Miliy Balakirev  
Peter Benoit  
Hector Berlioz  
Georges Bizet  
Alexander Borodin  
Sergei Bortkiewicz  
Johannes Brahms  
Max Bruch  
Anton Bruckner  
Norbert Burgmüller  
Emmanuel Chabrier  
 • Frédéric Chopin  
 • Cesar Cui  
  Léo Delibes  
  Frederick Delius  
  Anton Diabelli  
  Paul Dukas  
  Antonín Dvorák  
  Edward Elgar  
  Gabriel Fauré  
  César Franck  
  Niels Gade  
  Alexander Glazunov  
  Mikhael Glinka  
  Louis Moreau Gottschalk  
  Charles Gounod  
  Enrique Granados  
  Edvard Hagerup Grieg  
  Engelbert Humperdinck  
  Vincent d' Indy  
  Édouard Lalo  
  Franz Lehár  
  Guillaume Lekeu  
  Franz Liszt  
  Jules Massenet  
  Felix Mendelssohn  
  Giacomo Meyerbeer  
  Moritz Moszkowski  
  Modest Mussorgski  
  Jacques Offenbach  
  Nicolò Paganini  
  Giacomo Puccini  
  Sergei Rachmaninoff  
  Max Reger  
  Nicolai Rimsky-Korsakov  
  Albert Roussel  
  Camille Saint-Saëns  
  Pablo de Sarasate  
  Franz Schubert  
  Robert Schumann  
  Bedrich Smetana  
  Louis Spohr  
  Franz von Suppé  
  Pjotr Tchaikovsky  
  Giuseppe Verdi  
  Henry Vieuxtemps  
  Richard Wagner  
  Hugo Wolf  
  Eugène Ysaÿe  

  © .Componisten.Net 2000-2019
  · Home · Links · Europees Skrjabin Genootschap sitemap 
  Galgje ·
  Akkoorden ·
  Gregoriaans ·
  Tijdlijn ·
  Muziektermen ·
  Componisten.Net ·
  Print deze pagina
  Frédéric François Chopin
  » Polen (Stijlperiode: Romantiek)

  Geboren: 1 maart 1810
  » Zelazowa Wola
  Overleden: 17 oktober 1849
  » Parijs (Frankrijk)

  Geselecteerde websites
 • Chopin Foundation of the United States
 • Frederic Chopin Society in Warsaw
 • The Chopin Institute in Warsaw
 • Chopin werd in de buurt van Warschau geboren op 1 maart 1810. Zijn vader was echter een rasechte Fransman uit Lotharingen die in de Poolse hoofdstad leraar Frans was, aanvankelijk privé, later aan het stedelijk lyceum.
  Chopins moeder was een Poolse, en speelde volmaakt piano. Hun huwelijk scheen zeer geslaagd te zijn, en Frédéric was de enige zoon naast drie dochters. In het gezin werd regelmatig gemusiceerd, en al snel bleek uit de jonge Frédéric een wonderkind te groeien, niet alleen op muzikaal gebied. Ook in mime, karikatuurtekenen en briefschrijven was hij briljant.

  Gelukkig voor hem had hij verstandige ouders, die zijn vroege begaafdheid niet exploiteerden en in de eerste plaats goede leraars voor hem zochten (en vonden): Zywny en Elsner. Zij raakten zo weinig mogelijk aan de originele stijl, en beseften dat het hier volstond een technische en theoretische basis mee te geven.

  Ondanks zijn zwakke gezondheid besluit Chopin, na het eindexamen aan het gymnasium zich nog uitsluitend op muziek toe te leggen. Op zijn negentien geeft hij Wenen enkele concerten, en wanneer hij in 1830 nogmaals vertrekt voor een tournee, breekt de Poolse opstand uit en kan hij niet meer terug naar het vaderland. Hij vestigt zich in Parijs, waar hij opgenomen wordt in de hoogste salonkringen. Bij een optreden van Paganini komt hij zo onder de indruk, dat hij beslist de Paganini van het klavier te worden, d.w.z. het uitdrukkingsvermogen te vergroten door een weergaloze technische verfijning. Door zijn zwakke gezondheid, te hard werken en een mislukte liefde wordt hij melancholisch en prikkelbaar. Met collega's componisten kon hij niet zo best opschieten. Alleen Liszt toonde zich aanvankelijk erg geestdriftig over dit ware talent, terwijl Meyerbeer, Mendelssohn, en Berlioz eerder koeltjes reageerden. Meestal was hij te zien in het gezelschap van Hiller, Bellini, Delacroix en vooral van de jonge schrijfster George Sand. Na een hele reeks onbeantwoorde liefdes werd hij door Liszt gekoppeld aan George Sand. Acht jaar lang was ze zijn ideale verpleegster toen zijn tering verergerde, ze stelde haar landgoed ter beschikking en nam hem mee voor een rustkuur naar Mallorca. Ze bleef ook achteraf een echte vrienden, hoewel hij leed onder haar avonturen met anderen. Deze jaren waren ondanks alles wellicht de gelukkigste uit zijn leven, en op muzikaal-compositorisch gebied, zowel kwantitatief als kwalitatief, de produktiefste.

  Helaas kwam het tot een breuk wegens intriges met de zoon en de dochter van Sand en hun respectieve verloofdes. Sand heeft later een beschrijving van hun verhouding gegeven in haar roman "Lucrezia Floriani". In zijn laatste levensjaren maakt Chopin nog een reis naar Engeland en Schotland, richt zich met zijn laatste geld volledig nieuw in te Parijs, en laat uit Warschau zijn zuster overkomen, die nog net op tijd is om hem aan zijn sterfbed bij te staan. Hij sterft op 17 oktober 1849, en volgens zijn laatste wilsbeschikking wordt zijn hart in een gouden urn naar Polen overgebracht en wordt hij naast Bellini begraven onder begeleiding van Mozarts Requiem.

  ------
  Onderzoek geeft aan dat Chopin niet aan tuberculose maar aan alpha-1-antitrypsine-deficientie zou zijn overleden. Een artikel over dit onderzoek kunt u hier lezen.

  » Nieuws bij GOOGLE (engelstalig)
  » Afbeeldingen bij GOOGLE