* Componisten van Klassieke Muziek  
zoeken
zoekterm onthouden en highlighten
periode
voor 500  Oudheid
500-1450  Middeleeuwen
1450-1600  Renaissance
1600-1750  Barok
1750-1820  Klassiek
1820-1910  Romantiek
na 1900  20ste Eeuw
na 1945  Modern
KLASSIEK
Carl Philipp Emanuel Bach  
Johann Christian Bach  
Ludwig van Beethoven  
 • Muzio Clementi  
 • Christoph Willibald von Gluck  
  François Gossec  
  André Grétry  
  Franz Joseph Haydn  
  Johann Nepomuk Hummel  
  Wolfgang Amadeus Mozart  
  Gioacchino Rossini  
  Carl Maria von Weber  

  © .Componisten.Net 2000-2019
  · Home · Links · Europees Skrjabin Genootschap sitemap 
  Galgje ·
  Akkoorden ·
  Gregoriaans ·
  Tijdlijn ·
  Muziektermen ·
  Componisten.Net ·
  Print deze pagina
  Muzio Clementi
  » Italië (Stijlperiode: Klassiek)

  Geboren: 23 januari 1752
  » Rome
  Overleden: 10 maart 1832
  » Evesham

  Geselecteerde websites
 • Opera Omnia
 • Het wonderkind Muzio Clementi, ook wel "vader van het moderne pianospel" genaamd, werd geboren op 23 januari 1752 in Rome. Zijn vader had al snel door dat zijn zoon muzikaal talent had. Hij kreeg zijn eerste muzieklessen toen hij zeven was. Twee jaar later kreeg hij al een post als organist aangeboden. Een rijke Engelsman haalde Clementi in 1766 naar Engeland, waar hij zijn muzikale studies kon voortzetten.

  Zijn eerste pianorecital in 1770 was het startsein voor een briljante carrière. Hij kreeg de reputatie de beste pianovirtuoos ter wereld te zijn. In 1773 vestigde hij zich in Londen.

  In 1781 ondernam hij een lange tournee doorheen Europa. Hij gaf concerten in Parijs, München, Wenen. Daar ging hij een muzikaal duel aan met Mozart, maar niemand schijnt het duel ooit gewonnen te hebben. Wel inspireerde Clementi zijn tegenstander met zijn sonate in si mol: Mozart gebruikte de melodie voor de ouverture van "Die Zauberflöte", wat Clementi niet echt kon appreciëren.

  Na zijn terugkeer in Londen gaf hij regelmatig concerten, en werd mede-eigenaar van een muziekuitgeverij en pianoatelier. Daarna startte hij zijn eigen pianoatelier op, maar dat werd in 1807 door een brand vernield. In 1802 ging hij met zijn leerling John Field op reis naar Sint-Petersburg.

  Clementi hield op met op te treden in 1810, om zich volledig op het componeren toe te leggen. Hij overleed in Evesham (Worcestershire) op 10 maart 1832 en werd begraven in Westminster Abbey. Hij was in totaal niet minder dan drie keer getrouwd geweest.

  Muzio Clementi wordt vaak onderschat als componist, waarschijnlijk doordat hij vooral bekend was als een excellente pianist en pedagoog. Hij componeerde in totaal meer dan honderd pianosonates, enkele symfonieën en een aantal concerti, waarvan sommige zeker het niveau van de concerti van Haydn waardig zijn. Nu wordt Clementi stilaan herontdekt en naar waarde geapprecieerd.

  » Nieuws bij GOOGLE (engelstalig)
  » Afbeeldingen bij GOOGLE