* Componisten van Klassieke Muziek  
zoeken
zoekterm onthouden en highlighten
periode
voor 500  Oudheid
500-1450  Middeleeuwen
1450-1600  Renaissance
1600-1750  Barok
1750-1820  Klassiek
1820-1910  Romantiek
na 1900  20ste Eeuw
na 1945  Modern
20STE EEUW
Samuel Barber  
Béla Bartók  
Alban Berg  
Leonard Bernstein  
Ernest Bloch  
Benjamin Britten  
Ferruccio Busoni  
Aaron Copland  
Claude Debussy  
 • Manuel de Falla  
 • George Gershwin  
  Alberto Ginastera  
  Paul Hindemith  
  Gustav Holst  
  Arthur Honegger  
  Charles Ives  
  Leos Janácek  
  Aram Khachaturian  
  Zoltán Kodály  
  Victor Legley  
  Gustav Mahler  
  Bohuslav Martinu  
  Olivier Messiaen  
  Arthur Meulemans  
  Herman Meulemans  
  Darius Milhaud  
  Carl Nielsen  
  Carl Orff  
  Francis Poulenc  
  Sergei Prokofiev  
  Maurice Ravel  
  Ottorino Respighi  
  Erik Satie  
  Arnold Schönberg  
  Alexander Scriabin  
  Dmitri Shostakovich  
  Jean Sibelius  
  Richard Strauss  
  Igor Stravinsky  
  Karol Szymanowski  
  Michael Tippett  
  Joaquín Turina  
  Heitor Villa-lobos  
  Kurt Weill  
  Peter Welffens  

  © .Componisten.Net 2000-2019
  · Home · Links · Europees Skrjabin Genootschap sitemap 
  Galgje ·
  Akkoorden ·
  Gregoriaans ·
  Tijdlijn ·
  Muziektermen ·
  Componisten.Net ·
  Print deze pagina
  Manuel de Falla
  » Spanje (Stijlperiode: 20ste Eeuw)

  Geboren: 23 november 1876
  » Cádiz
  Overleden: 14 november 1946
  » Alta Gracia (Argentinië)

  Vader Falla was afkomstig uit Valencia en moeder Matheu uit een Catalaanse familie. Toch werd Manuel geboren in het Andalousische Cadiz (aan de Atlantische kust) op 23 november 1876. Van zijn moeder kreeg hij de eerste pianolessen, en al vroeg traden ze samen op. In Madrid gaat hij bij Galuzzo en Otero studeren; later ook aan het conservatorium en privé bij Felipe Pedrell. Die laatste wist hem spoedig te overhalen de weg van Albeniz en Granados in te slaan: nl. op zijn eigen manier meewerken aan de verheffing van de Spaanse nationale muziek door meesterwerken te componeren op basis van de volksmuziek. De opera "La vida breve" met de beroemde Spaanse dans is daarvan het eerste voorbeeld. In 1907 wordt hij steeds vaker als concertpianist gevraagd. Verder verblijft hij zeven jaar in Parijs. Hij leert er Debussy, Fauré en Ravel kennen en raakt vooral bevriend met Dukas. De drie symfonische gedichten "Nachten in de tuinen van Spanje" ontstonden in die periode. Naast pianomuziek schreef hij in Parijs ook enig mooie Spaanse liederen, grotendeels op oude Spaanse volksmelodieën ("Siete canciones populares españolas").
  Tijdens de oorlog 1914-1918 trekt hij zich terug achter de Pyreneeën, en componeert er "El Amor Brujo" ("De magische liefde"), enigszins te vergelijken met Stravinsky's "Sacre du Printemps". Het is een ballet met zang, dat echter vooral als symfonische suite zijn weg naar het grote concertpubliek vond.

  "El sombrero de tres picos" ("De Driesteek") was bedoeld als komische opera, maar werd ten slotte ook als ballet (voor Diaghilew) bewerkt omdat het verhaal bij testament van de tekstdichter nooit als libretto voor een opera mocht dienen.

  Na de dood van zijn ouders blijft de Falla 20 jaar met zijn zus samenwonen in Granada. Hij wordt er bevriend met Garcia Lorca. Voor de beroemde claveciniste Wanda Landowska werkt hij twee jaar lang aan het "Concierto per Clavicembalo", dat nauwelijks tien minuten duurt, en door zes instrumenten moet uitgevoerd worden. In deze enkele bladzijden liggen de muzikale mogelijkheden van de 15de tot de 20ste eeuw als het ware gecondenseerd.

  In 1939 wordt de fascistische grond hem te heet onder de voeten, en hij vertrekt in vrijwillige ballingschap naar Argentinië. Op 14 november 1946 sterft hij er in zijn armoedig landhuis. Op de staatskosten wordt zijn lichaam overgebracht naar Spanje en begraven in zijn geboortestad Cadiz.

  » Nieuws bij GOOGLE (engelstalig)
  » Afbeeldingen bij GOOGLE