* Componisten van Klassieke Muziek  
zoeken
zoekterm onthouden en highlighten
periode
voor 500  Oudheid
500-1450  Middeleeuwen
1450-1600  Renaissance
1600-1750  Barok
1750-1820  Klassiek
1820-1910  Romantiek
na 1900  20ste Eeuw
na 1945  Modern
BAROK
Johann Sebastian Bach  
Johann Christoph Bach  
Dietrich Buxtehude  
Giacomo Carissimi  
Arcangelo Corelli  
FranÁois Couperin  
John Dowland  
 • Girolamo Frescobaldi  
 • Georg Friedrich Hšndel  
  Pietro Locatelli  
  Jean-Baptiste Loeillet  
  Jean-Babtiste Lully  
  Giovanni Pergolesi  
  Henry Purcell  
  Jean Philippe Rameau  
  Alessandro Scarlatti  
  Domenico Scarlatti  
  Heinrich SchŁtz  
  Georg Philipp Telemann  
  Antonio Vivaldi  

  © .Componisten.Net 2000-2019
  · Home · Links · Europees Skrjabin Genootschap sitemap 
  Galgje ·
  Akkoorden ·
  Gregoriaans ·
  Tijdlijn ·
  Muziektermen ·
  Componisten.Net ·
  Print deze pagina
  Girolamo Frescobaldi
  » ItaliŽ (Stijlperiode: Barok)

  Geboren: september 1583
  » Ferrara
  Overleden: 1 maart 1643
  » Rome

  Wanneer Girolamo Frescobaldi precies geboren werd, is niet bekend. Uit het doopregister leren we echter dat hij op 9 of 15 september 1583 zou gedoopt zijn. Hij is dus zestien jaar na Monteverdi en twee vůůr SchŁtz geboren.
  Zijn geboortestad Ferrara was in die tijd een schitterend centrum voor de kunst in het algemeen en de muziek in het bijzonder: tot 1597 regeerde daar Alfonso d'Este, onder wiens voorvaderen reeds Josquin, De Rore en Luzzaschi gewerkt hadden. Ook Gesualdo had er twee jaar verbleven na zijn huwelijk met een dochter van Alfonso II. Met die achtergrond en in die muzikale omgeving dus werd Girolamo onder leiding van Luzzascho Luzzaschi opgeleid tot een zanger die reeds als knaap zong "come un angelo del supremo coro" en zonder verpinken kon overschakelen van clavecimbel of orgel op luit of een blaasinstrument.

  In 1604 vinden we hem in Rome als zanger en organist van de "Congregazione ed Accademia di Santa Cecilia". Hij geraakt er geÔntroduceerd in de rijkste milieus van kardinalen en oude Romeinse families. Als organist van kardinaal Bentivoglio reist hij naar de Zuidelijke Nederlanden, waar zijn broodheer pauselijk nuntius was geworden. Daardoor gaf hij zijn eerste madrigalenbundel in Antwerpen uit. Ook zou hij er Sweelinck ontmoet hebben.

  Terug in Rome volgt hij Pasquini op als organist in Sint-Pieter. In 1613 huwt hij Orsala des Pino, met wie hij reeds sedert 1610 een vrije verhouding had; om geen last te krijgen met zijn opdrachtgever trouwt hij vijf maanden voor de geboorte van het tweede kind. Later zouden nog drie kinderen volgen. In 1614 tracht hertog Gonzaga van Mantova hem aan zijn hof te krijgen als opvolger van Monteverdi. Maar zijn financiŽle eisen lagen zo hoog en de verwelkoming tijdens de proefperiode was zo koel, dat hij twee maanden later weer in Rome stond.

  In 1628 hoorde Fernando de Medici uit Firenze Frescobaldi spelen in Rome, en hij kon hem ditmaal prompt overhalen met hebben en (huis-houden naar de Toscaanse hoofdstad te verhuizen. Hij componeert er merkwaardig genoeg nauwelijks, en omdat na 1630 de stad duidelijk op terugweg was door oorlogen, epidemieŽn en hongersnood, is hij in 1634 weer organist in Rome.

  Hij componeerde er nog hoofdzakelijk kerkmuziek, tot aan zijn dood in 1643, en werkt zijn orgelmethode uit in de bundel "Fiori musicali". Zijn belangrijkste leerlingen waren Froberger en Kerll die de Zuidduitse tak vormden van de organistenstamboom van J.S.Bach.

  Na Frescobaldi raakte in ItaliŽ het genre zowel als het instrument in onbruik. Als componist is Frescobaldi enigszins te vergelijken met de honderd jaar jongere Bach: beiden negeerden de nieuwe genres die in die tijd ontstonden (voor Frescobaldi zijn dit sonata, concerto, sinfonia, cantate en de volwassen fuga), maar vulden de oude vormen die dreigden uit de mode te geraken (toccata, canzone, fantasia, variatie) met een nieuwe inhoud.

  Enkele titels uit zijn vocaal werk : "Capricci, Il primo libro de madrigali a cinque voci" (in Antwerpen uitgegeven), "Primo" en "Secundo libro d'arie musicali".

  Werken voor orgel en clavecimbel : "Il primo libro delle Fantasie a quattro: Toccate et partite d'intavolature di cembalo, libro primo; Fiori musicali di diversi composizioni, toccate, kirie, canzoni, capricci e ricercari in partitura a quattro, utili per sonatori".

  Voor verschillende instrumenten : "Ricercari e canzoni francese fatti sopre diversi oblighi in partitura", libro primo: "Primo libro di capricci fatti sopra diverse sogetti et arie in partitura"; "Il primo libro delle canzoni accomodate per sonare ogni sorte di stromenti".

  » Nieuws bij GOOGLE (engelstalig)
  » Afbeeldingen bij GOOGLE