* Componisten van Klassieke Muziek  
zoeken
zoekterm onthouden en highlighten
periode
voor 500  Oudheid
500-1450  Middeleeuwen
1450-1600  Renaissance
1600-1750  Barok
1750-1820  Klassiek
1820-1910  Romantiek
na 1900  20ste Eeuw
na 1945  Modern
KLASSIEK
Carl Philipp Emanuel Bach  
Johann Christian Bach  
Ludwig van Beethoven  
Muzio Clementi  
Christoph Willibald von Gluck  
François Gossec  
 • André Grétry  
 • Franz Joseph Haydn  
  Johann Nepomuk Hummel  
  Wolfgang Amadeus Mozart  
  Gioacchino Rossini  
  Carl Maria von Weber  

  © .Componisten.Net 2000-2019
  · Home · Links · Europees Skrjabin Genootschap sitemap 
  Galgje ·
  Akkoorden ·
  Gregoriaans ·
  Tijdlijn ·
  Muziektermen ·
  Componisten.Net ·
  Print deze pagina
  André Grétry
  » België (Stijlperiode: Klassiek)

  Geboren: 11 februari 1741
  » Luik
  Overleden: 2 september 1813
  » Parijs

  Op 11 februari 1741 geboren in Luik als zoon van een violist, is Grétry te beschouwen als de eerste reumatische operacomponist. Hij begon als koorknaap, viool-, clavecimbel- en compositieleerling aan de ""École des Maîtrises"" te Luik. Van 1760 tot 1766 studeerde hij in Rome aan het ""Collège Liégeois"" bij Casali, en werd er bekoord door de werken van Pergolesi.

  Tenslotte beslist hij een loopbaan op te bouwen in Parijs, en daarin slaagt hij met brio: hij wordt de invloedrijkste componist van opéras-comiques van de tweede helft van de 18de eeuw; zijn succes berustte op zijn aanpassingsvermogen en zijn scherpzinnigheid bij het beoordelen van de smaak van zijn tijd. Hij schiep een stijl die balanceerde tussen heroïsme en banaliteit, waarmee hij het Franse zangspel en de tragédie lyrique, die op terugweg waren, overhevelde naar de nieuwe eeuw, als uitgangspunt voor de verdere groei van de Franse opera. Als muziekscheppend kunstenaar schoot hij duidelijk tekort, ofschoon hij als eerste het principe van Leitmotiv toepaste (in ""Richard Coeur de Lion""), met zijn ""comédies larmoyantes"" een nieuwe zijtak van de opera schiep, het ballet veel harmonischer kon inlassen in het geheel en het orkest een belangrijkers rol gaf dan de meeste voorgangers of tijdgenoten.

  Grétry overleefde de Revolutie: het jaargeld dat hij van de koning kreeg werd uiteraard afgeschaft, maar daarvoor werd hij ter vervanging één der ""inspecteurs des études"" van het nieuwopgerichte Conservatoire. Hij stief als een alomgeëerd en bewonderd man in Parijs op 2 september 1813. Volgens zijn eigen wens werd zijn hart naar Luik overgebracht, waar het als een reliek wordt bewaard.

  Enkele titels van opéras-comiques: "Le Tableau parlant", "Zémire et Azor", "Céphale et Procris", "Richard Coeur-de-Lion", "Raoul Barbebleue", "Guillaume Tell".

  » Nieuws bij GOOGLE (engelstalig)
  » Afbeeldingen bij GOOGLE