* Componisten van Klassieke Muziek  
zoeken
zoekterm onthouden en highlighten
periode
voor 500  Oudheid
500-1450  Middeleeuwen
1450-1600  Renaissance
1600-1750  Barok
1750-1820  Klassiek
1820-1910  Romantiek
na 1900  20ste Eeuw
na 1945  Modern
20STE EEUW
Samuel Barber  
Béla Bartók  
Alban Berg  
Leonard Bernstein  
Ernest Bloch  
Benjamin Britten  
Ferruccio Busoni  
Aaron Copland  
Claude Debussy  
Manuel de Falla  
George Gershwin  
Alberto Ginastera  
Paul Hindemith  
Gustav Holst  
Arthur Honegger  
Charles Ives  
Leos Janácek  
Aram Khachaturian  
 • Zoltán Kodály  
 • Victor Legley  
  Gustav Mahler  
  Bohuslav Martinu  
  Olivier Messiaen  
  Arthur Meulemans  
  Herman Meulemans  
  Darius Milhaud  
  Carl Nielsen  
  Carl Orff  
  Francis Poulenc  
  Sergei Prokofiev  
  Maurice Ravel  
  Ottorino Respighi  
  Erik Satie  
  Arnold Schönberg  
  Alexander Scriabin  
  Dmitri Shostakovich  
  Jean Sibelius  
  Richard Strauss  
  Igor Stravinsky  
  Karol Szymanowski  
  Michael Tippett  
  Joaquín Turina  
  Heitor Villa-lobos  
  Kurt Weill  
  Peter Welffens  

  © .Componisten.Net 2000-2019
  · Home · Links · Europees Skrjabin Genootschap sitemap 
  Galgje ·
  Akkoorden ·
  Gregoriaans ·
  Tijdlijn ·
  Muziektermen ·
  Componisten.Net ·
  Print deze pagina
  Zoltán Kodály
  » Hongarije (Stijlperiode: 20ste Eeuw)

  Geboren: 16 december 1882
  » Kecskemét
  Overleden: 6 maart 1967
  » Budapest

  Kodály werd geboren op 16 december 1882 in Keeskemét (Hongarije). In het gezin Kodály werd veel gemusiceerd, en al vroeg geraakte Zoltán zo geďnteresseerd, dat hij op eigen houtje in de muziekbibliotheek werken van grote componisten ging bestuderen. Hij waagde zich in 1898 al aan een mis voor koor en orkest.

  Zijn middelbare studies deed hij aan het gymnasium van Nagyzombat. In 1900 bekomt hij een studiebeurs om in Boedapest aan de universiteit te gaan studeren, en in 1902 wordt hij cello- en compositieleerling van Koessler aan de Muziekacademie van Boedapest, het hoogste muziekinstituut van Hongarije.

  In 1906 promoveert hij op een proefschrift over de Hongaarse volksmuziek, en het jaar daarop wordt hij leraar theorie en compositie aan de Muziekacademie, en in 1919 onderdirecteur.

  Na een studiereis doorheen Europa legt hij zich definitief toe op het verzamelen van volksliederen en -dansen. Samen met Béla Bartók graaft hij tot in de verste uithoeken van het land naar de restanten van volksliederen, gewapend met muziekpapier en opname-apparatuur. Daarnaast blijft hij actief als componist, vooral van liederen, kamermuziek en koorwerk. Met de "Psalmus Hungaricus" behoorde hij in één klap tot de wereldelite. Evenveel succes hadden daarna de "Hary Janossuite", het "Te Deum, de "Dansen uit Galanta" en het "Concerto voor orkest".

  Net zoals Bartók combineerde Kodály een grote activiteit als gevierd componist met die van wetenschappelijk onderzoeker naar de bronnen van een nationale volksmuziek in Hongarije.

  Als we hun stijl willen vergelijken, stellen we vast dat Kodály een eenvoudiger harmonie nastreeft, begrijpelijk voor wie door liefhebbers zingbare koormuziek tracht te schrijven.

  En hier staan we voor het derde luik van Kodály's carričre dat Bartók niet, of althans in veel geringere mate heeft: dat van pedagoog. Uitgaande van zijn vertrouwdheid met het Hongaarse volkslied en van de verworvenheden van de muziekpedagogische vernieuwingsbeweging in Europa (i.c. de Tonica-Do-methode of relatieve solmisatie: de grondtoon van de majeurladder heet steeds "Do"), bouwde hij een methode voor muziekopvoeding uit die begon bij het kind in embryonaal stadium en volledig uitgewerkt werd tot de componistenscholing.

  Kodály is de man die het klaarspeelde reeksen solfčgelessen te schrijven die muzikale waarde hebben en prettig om zingen en spelen zijn. Zijn methode is in niets origineel, maar het resultaat van feeling voor wat kan gebruikt worden uit andere methodes. Door de gebrekkige coördinatie tussen de verenigingen van auteursrechten in Oost en West wordt de indrukt gewekt dat hij als eigen werk aan de man probeert te brengen wat hij van anderen heeft samengeraapt.

  De centralistische politieke structuur van Hongarije was voor Kodály een grote bondgenoot om zijn idealen te bereiken: hij kreeg van regeringszijde de opdracht een structuur uit te werken voor het muziekonderwijs en de muziek in het onderwijs.

  Terwijl Bartók in de Verenigde Staten ging wegkwijnen van heimwee, bleef Kodály in Hongarije, en bouwde er op de puinen van de Tweede Wereldoorlog een muziekonderwijs uit dat alle andere landen van Europa tot voorbeeld mag dienen. Hij overleed in Boedapest op 6 maart 1967.

  » Nieuws bij GOOGLE (engelstalig)
  » Afbeeldingen bij GOOGLE