* Componisten van Klassieke Muziek  
zoeken
zoekterm onthouden en highlighten
periode
voor 500  Oudheid
500-1450  Middeleeuwen
1450-1600  Renaissance
1600-1750  Barok
1750-1820  Klassiek
1820-1910  Romantiek
na 1900  20ste Eeuw
na 1945  Modern
BAROK
Johann Sebastian Bach  
Johann Christoph Bach  
Dietrich Buxtehude  
Giacomo Carissimi  
Arcangelo Corelli  
François Couperin  
John Dowland  
Girolamo Frescobaldi  
Georg Friedrich Händel  
Pietro Locatelli  
 • Jean-Baptiste Loeillet  
 • Jean-Babtiste Lully  
  Giovanni Pergolesi  
  Henry Purcell  
  Jean Philippe Rameau  
  Alessandro Scarlatti  
  Domenico Scarlatti  
  Heinrich Schütz  
  Georg Philipp Telemann  
  Antonio Vivaldi  

  © .Componisten.Net 2000-2019
  · Home · Links · Europees Skrjabin Genootschap sitemap 
  Galgje ·
  Akkoorden ·
  Gregoriaans ·
  Tijdlijn ·
  Muziektermen ·
  Componisten.Net ·
  Print deze pagina
  Jean-Baptiste Loeillet
  » België (Stijlperiode: Barok)

  Geboren: 18 november 1690
  » Gent
  Overleden: 19 juli 1730
  » Londen

  De familie Loeillet uit Gent is een levend bewijs dat het muziekleven ca. 1700 in onze streken niet helemaal uitgestorven was: Jean-Baptiste is de belangrijkste telg uit deze muzikantendynastie. Hij werd in Gent geboren op 18 november 1690. In tegenstelling met zijn vijf jaar jongere broer Jacques die in Versailles voor Lodewijk XV werkte, ging Jean-Baptiste zijn geluk beproeven in Londen. Bij al wat daar enigszins met het muziekleven te maken had, was Loeillet betrokken: als organisator van concerten, als componist van Kamermuziek. Eerst was hij er hoboïst van het Queen's Theatre (aan de Haymarket) en daarna aan de Opera. Ook als clavecimbel-leraar maakte hij naam en fortuin. Toch is de blokfluit het instrument waarmee hij naam maakte. Meestal wordt Loeillet als de eerste belangrijke componist voor dit instrument beschouwd. Mede door hem groeide er voor blokfluit een grote traditie in Engeland.

  De blokfluit-renaissance van de 20ste eeuw startte trouwens in Engeland, omdat er zowel historische instrumenten als bespelers ontdekt werden van een nooit onderbroken traditie: de naam van de familie Dolmetsch (als propagandisten) moet hier verbonden blijven met die van Bressan, een blokfluitenbouwer uit de tijd van Loeillet, wiens instrumenten in alle instrumentenmusea tot de pronkstukken behoren.

  Vanzelfsprekend componeerde Loeillet hoofdzakelijk voor fluit en basso continuo, en daarnaast ook even frisse stukjes voor clavecimbel, die tot op de dag van vandaag tot het repertoire behoren, te meer daar ze door goede liefhebbers uitvoerbaar zijn. Loeillet onderhield persoonlijk heel goede betrekkingen met de belangrijkste uitgevershuizen van die tijd. Zo zagen de volgende bundels het licht: ""Sonates for Variety of Instruments"" (onder de naam Mr. John Loeillet) en ""Lessons for the Harpsichord or Spinet"" van John of London. Hij stierf in Londen op 19 juli 1730.

  » Nieuws bij GOOGLE (engelstalig)
  » Afbeeldingen bij GOOGLE