* Componisten van Klassieke Muziek  
zoeken
zoekterm onthouden en highlighten
periode
voor 500  Oudheid
500-1450  Middeleeuwen
1450-1600  Renaissance
1600-1750  Barok
1750-1820  Klassiek
1820-1910  Romantiek
na 1900  20ste Eeuw
na 1945  Modern
BAROK
Johann Sebastian Bach  
Johann Christoph Bach  
Dietrich Buxtehude  
Giacomo Carissimi  
Arcangelo Corelli  
François Couperin  
John Dowland  
Girolamo Frescobaldi  
Georg Friedrich Händel  
Pietro Locatelli  
Jean-Baptiste Loeillet  
Jean-Babtiste Lully  
Giovanni Pergolesi  
 • Henry Purcell  
 • Jean Philippe Rameau  
  Alessandro Scarlatti  
  Domenico Scarlatti  
  Heinrich Schütz  
  Georg Philipp Telemann  
  Antonio Vivaldi  

  © .Componisten.Net 2000-2019
  · Home · Links · Europees Skrjabin Genootschap sitemap 
  Galgje ·
  Akkoorden ·
  Gregoriaans ·
  Tijdlijn ·
  Muziektermen ·
  Componisten.Net ·
  Print deze pagina
  Henry Purcell
  » Groot Brittannië (Stijlperiode: Barok)

  Geboren: 1659
  » Londen
  Overleden: 21 november 1695
  » Londen

  De geboortedatum van Purcell is slechts af te leiden uit een inscriptie op zijn grafsteen: tussen 21 november 1658 en 10 november 1659 moet hij ter wereld gekomen zijn. Het is evenmin reeds achterhaald of hij de zoon is van Henry Purcell, lid van de Chapel Royal en gestorven in 1664, dan wel van Thomas Purcell. In 1669 werd hij één van de twaalf knapen van de Chapel Royal, die toen onder leiding stond van Henry Cooke. Die was dan ook zijn eerste leraar. Toen hij in 1673 de baard in de keel kreeg, was in de koninklijke kapel Cooke opgevolgd door de fervente "Lullist" Humfrey. Purcell moest uiteraard uit het knapenkoor verdwijnen, maar kreeg enkele posities in de marge van de kapel: als assistent-schatbewaarder van de koninklijke instrumentenverzameling, als kopiist en als verantwoordelijke voor het stemmen van het grote Westminster-orgel. Verder nam hij ook compositielessen bij John Blow.

  In 1677 vloeide daaruit zijn titel "composer without fee to His Majesty in the place of Matthew Locke, deceased". Dat was dan de start voor een rijkgevulde componistenloopbaan. Als Blow ontslag neemt, volgt Purcell hem op aan de orgelbank van de Westminsterkerk, en in 1582 krijgt hij dezelfde post in de Chapel Royal.

  Intussen huwt hij ene Frances Peters, die hem zes kinderen zou schenken. In 1683 volgt hij zijn chef op als "keeper of the King's instruments", wat inhield dat hij alle blaasinstrumenten moest vervaardigen, herstellen, onderhouden en stemmen. We mogen niet uit het oog verliezen dat orgel en regalen tot dit instrumentarium behoorden, zodat dit echt meer dan alleen maar een eretitel betrof.

  Aan het hof overleefde Purcell de frivoliteiten van zijn koning en de intriges om diens opvolging. Hij componeerde onverstoorbaar verder, maar verzekerde zijn toekomst door toneelmuziek te gaan schrijven. Voor de meisjeskostschool van dansmeester Josias Priest in Chelsea componeert hij zijn enige echte opera Dido and Aeneas. Gezien de opdrachtgever waren alle rollen behalve die van Aeneas geschreven voor meisjesstemmen, een grote uitzondering in die tijd en in Engeland. Het werd, ondanks de beperkte middelen die ter beschikking stonden, zijn beroemdste meesterwerk. De eigenlijke "echte" opera uit Italië heeft nooit vaste voet gekregen in Engeland: op Dido na schreef Purcell uitsluitend muziek bij toneelwerken en z.g. semi-opera's. Ook Handel zou na drie mislukte pogingen er de brui aan geven en definitief het roer omgooien in de richting van het oratorium.

  Op 21 november 1695 sterft Purcell aan de gevolgen van een longontsteking, nauwelijks 36 jaar oud.

  » Nieuws bij GOOGLE (engelstalig)
  » Afbeeldingen bij GOOGLE