* Componisten van Klassieke Muziek  
zoeken
zoekterm onthouden en highlighten
periode
voor 500  Oudheid
500-1450  Middeleeuwen
1450-1600  Renaissance
1600-1750  Barok
1750-1820  Klassiek
1820-1910  Romantiek
na 1900  20ste Eeuw
na 1945  Modern
KLASSIEK
Carl Philipp Emanuel Bach  
Johann Christian Bach  
Ludwig van Beethoven  
Muzio Clementi  
Christoph Willibald von Gluck  
François Gossec  
André Grétry  
Franz Joseph Haydn  
Johann Nepomuk Hummel  
Wolfgang Amadeus Mozart  
 • Gioacchino Rossini  
 • Carl Maria von Weber  

  © .Componisten.Net 2000-2019
  · Home · Links · Europees Skrjabin Genootschap sitemap 
  Galgje ·
  Akkoorden ·
  Gregoriaans ·
  Tijdlijn ·
  Muziektermen ·
  Componisten.Net ·
  Print deze pagina
  Gioacchino Antonio Rossini
  » Italië (Stijlperiode: Klassiek)

  Geboren: 29 februari 1792
  » Pesaro
  Overleden: 13 november 1868
  » Parijs

  Rossini was duidelijk in de wieg gelegd voor een muzikale loopbaan; zijn vader was stedelijk trompetter en slachthuiscontroleur en zijn moeder operazangeres. Het is niet geweten van wie hij zijn ongeëvenaarde luiheid erfde: van hem gaat het gerucht de ronde dat wanneer er een muziekblad uit bed viel (hij componeerde uitsluitend in bed!), hij liever de aria herschreef, dan het blad te moeten oprapen. De grootste inspanning leverde hij wellicht door op 29 februari 1792 in Pesaro geboren te worden. Zijn eerste muziekonderricht geniet hij van Prinetti (ons overigens onbekend) en bij Angelo Tesci in Bologna. Op zijn veertiende is hij reeds repetitor, begeleider en zanger van operagroepen overal te lande. Bij Padre Mattei uit Bologna gaat hij aan het Liceo Filarmonico cello en contrapunt studeren.
  Als operacomponist debuteerde hij met het buffo-genre. "Tancredi" wordt zijn eerste opera seria, waarmee hij in 1813 roem oogst. De tientallen andere operatitels zijn bij een breed publiek voor het grootste gedeelte vergeten, op uitzondering wellicht van "Il Barbiere di Siviglia", "La Scala di Seta", en "La Gazza Ladra".

  Rossini wijkt uit naar Londen (waar niets gecomponeerd werd), om zich ten slotte in Parijs te vestigen. Twee jaar is hij er directeur van het Théâtre Italien, tot dit door zijn wanbeheer aan de rand van de afgrond staat. De volgende vier jaren is hij "Compositeur du Roi" en "Inspecteur du Chant de France" voor een honorarium van 20.000 frank per jaar.

  Uit die periode stamt de opera "Guillaume Tell", waarmee de glansperiode van de romantische opera in Frankrijk ingezet wordt. Voor Rossini zelf betekent het echter de zwanezang als componist. Op zijn 37ste jaar besluit hij plots dit actieve leven vaarwel te zeggen en zijn eigen roeping te volgen: niets doen. De 39 laatste jaren van zijn leven componeert hij precies één belangrijk werk: het "Stabat Mater". Voor de rest doodt hij zijn tijd met financiële speculaties, mondaine salonbezoeken, bij menig keukenfornuis (Rossini is één der grootste meester-koks van de geschiedenis!) en houdt zich verder bezig met ingebeeld of echt ziek zijn. Hij sterft op 13 november 1868. Het grootste deel van zijn enorm fortuin verdiende hij door twee huwelijken met gewezen maîtressen van vermogende edellieden.

  » Nieuws bij GOOGLE (engelstalig)
  » Afbeeldingen bij GOOGLE