* Componisten van Klassieke Muziek  
zoeken
zoekterm onthouden en highlighten
periode
voor 500  Oudheid
500-1450  Middeleeuwen
1450-1600  Renaissance
1600-1750  Barok
1750-1820  Klassiek
1820-1910  Romantiek
na 1900  20ste Eeuw
na 1945  Modern
MODERN
Luciano Berio  
Pierre Boulez  
John Cage  
Philip Glass  
Nikolai Kapustin  
György Ligeti  
Witold Lutoslawski  
Krzystof Penderecki  
Astor Piazzolla  
Steve Reich  
Alfred Schnittke  
Karlheinz Stockhausen  
 • Edgar Varèse  
 • Andrew Lloyd Webber  
  Anton Webern  
  Yannis Xenakis   

  © .Componisten.Net 2000-2019
  · Home · Links · Europees Skrjabin Genootschap sitemap 
  Galgje ·
  Akkoorden ·
  Gregoriaans ·
  Tijdlijn ·
  Muziektermen ·
  Componisten.Net ·
  Print deze pagina
  Edgar Varèse
  » Frankrijk (Stijlperiode: Modern)

  Geboren: 22 december 1883
  » Parijs
  Overleden: 6 november 1965
  » New York

  Edgar Varèse werd geboren op 22 december 1885 te Parijs. De eerste tien jaar van zijn leven bracht hij door in Parijs en Boergondië. Zijn vader verhuisde met hem naar Turijn om hem daar te laten studeren.

  Hij begon slechts aan zijn muzikale loopbaan - tegen de wil van zijn vader - nadat hij zijn wetenschappelijke studies had voltooid. Varèse werd leerling van Vincent d'Indy en Roussel aan de Schola Cantorum van Parijs. Na enige strubbelingen met d'Indy vertrok hij en ging dan bij Widor in de leer aan het Parijse conservatorium.

  In 1907 vertrok Edgar Varèse naar Berlijn, waar hij bevriend raakte met Busoni. Daar ontmoette hij ook grote componisten als Debussy, Satie en Strauss, en een aantal schrijvers, waaronder Apollinaire en Cocteau. Varèse had bijzonder veel belangstelling voor nieuwe instrumenten, vooral elektronische..

  In 1913 keerde hij terug naar Parijs. Zijn composities die hij in Berlijn had achtergelaten, werden vernietigd tijdens een brand.

  In 1915, na een zware ziekte, vertrok hij voorgoed naar de VS om er zijn visie over elektronische instrumenten te promoten. Hij dirigeerde er verscheidene orkesten, en componeerde ook een aantal stukken waaronder 'Offrandes', 'Hyperprism' en 'Intégrales'. In 1926 liet hij zich tot Amerikaan naturaliseren.

  Varèse keerde in 1928 terug naar Parijs om de recent ontwikkelde 'Ondes Martenot' in zijn compositie 'Amériques' te integreren. Hij trachtte ook een beurs te verkrijgen van de Guggenheim Foundation en de Bell Laboratories om een opnamestudio voor elektronische muziek op te richten. Hij reisde in 1936 terug naar de States, waar hij vernam dat zijn voorstel niet aanvaard werd.

  Gedurende de volgende tien jaar van zijn leven componeerde hij en gaf hij af en toe les, maar hij was gefrustreerd omdat hij niet kon werken met nieuwe elektronische instrumenten. Pas in 1953 kreeg hij de kans om te experimenteren met nieuwe technologie.

  Zijn composities werden met succes onthaald, en in 1957 kreeg hij de opdracht een compositie te schrijven voor de Wereldtentoonstelling in Brussel. Het werk kreeg de titel 'Poème Electronique'. Hierna kreeg hij verschillende prijzen voor zijn composities.

  Tijdens de laatste jaren van zijn leven bracht hij voortdurend verbeteringen aan zijn oudere werken. Hij stierf op 6 november 1965 in New York.

  » Nieuws bij GOOGLE (engelstalig)
  » Afbeeldingen bij GOOGLE