* Componisten van Klassieke Muziek  
zoeken
zoekterm onthouden en highlighten
periode
voor 500  Oudheid
500-1450  Middeleeuwen
1450-1600  Renaissance
1600-1750  Barok
1750-1820  Klassiek
1820-1910  Romantiek
na 1900  20ste Eeuw
na 1945  Modern
BAROK
Johann Sebastian Bach  
Johann Christoph Bach  
Dietrich Buxtehude  
Giacomo Carissimi  
Arcangelo Corelli  
FranÁois Couperin  
John Dowland  
Girolamo Frescobaldi  
Georg Friedrich Hšndel  
Pietro Locatelli  
Jean-Baptiste Loeillet  
Jean-Babtiste Lully  
Giovanni Pergolesi  
Henry Purcell  
Jean Philippe Rameau  
Alessandro Scarlatti  
Domenico Scarlatti  
Heinrich SchŁtz  
Georg Philipp Telemann  
 • Antonio Vivaldi  

 • © .Componisten.Net 2000-2019
  · Home · Links · Europees Skrjabin Genootschap sitemap 
  Galgje ·
  Akkoorden ·
  Gregoriaans ·
  Tijdlijn ·
  Muziektermen ·
  Componisten.Net ·
  Print deze pagina
  Antonio Vivaldi
  » ItaliŽ (Stijlperiode: Barok)

  Geboren: 4 maart 1678
  » VenetiŽ
  Overleden: 28 juli 1741
  » VenetiŽ

  Geselecteerde websites
 • The Antonio Vivaldi Homepage
 • Vivaldi's vader was violist geweest aan de San Marco in VenetiŽ. Omstreeks 1675 moet Antonio er geboren zijn, en behalve van zijn vader kreeg hij ook nog vioolles van Legrenzi.
  Hij werd priester gewijd (zijn bijnaam was il prete rosso, omwille van zijn opvallende haardos in Venetiaans blond), maar mocht of kon om niet al te duidelijke of mekaar tegensprekende redenen geen mis opdragen: zelf sprak hij van een aangeboren ziekte, waarschijnlijk astma, die hem bij de eerste pogingen dwong het altaar te verlaten, en het heel zijn verdere leven noodzakelijk maakte te reizen in gezelschap van een vijftal dames "van onbesproken zeden". Volgens andere bronnen had hij de rare gewoonte tijdens de mis plots naar de sacristie te ijlen om er bruikbare muziekthema's neer te schrijven. Zijn overheid beschouwde hem dan maar als een rare artiest, en benoemde hem als vioolpedagoog en kapelmeester van het tehuis voor meisjes-vondelingen, het "conservatoria dell' ospedale della pietŗ". Verbluffende resultaten haalde hij er met die meisjes, en bleef er op enkele onderbrekingen voor reizen en een verblijf aan het hof van Manua na, gedurende heel zijn leven.

  De meest instrumentale werken werden ook voor hen gecomponeerd, ofschoon het overgrote deel in Amsterdam werd uitgegeven. De laatste maanden van zijn leven zijn we het spoor van Vivaldi bijster, en hij sterft in grote armoede in Wenen in juli 1741. Door tijdgenoten werd hij eerder geroemd om zijn begaafdheid als vioolvirtuoos en -pedagoog dan als componist. Het grootste gedeelte van Vivaldi's composities wordt gevormd door de 454 concerti voor allerlei verschillende combinaties van strijkinstrumenten vaak met toevoeging van houtblazers. Daarnaast zijn er nog 2 orgelwerken bekend, 23 symfonieŽn, 75 sonates en triosonates. De belangrijkste titels der verzamelingen zijn "L'estro armonico", "La cetra", "IV concerti a violino principale" en vooral "Il Cimento dell' armonia et dell'invenzione" waarin de beroemde "Quattro Stagioni". Het gaat hier om echte vioolconcerti van titels voorzien die de algemene sfeer weergeven, maar geen "programma" in de zin van de latere beschrijvende muziek. De 47 opera's van Vivaldi zijn nu grotendeels vergeten, en van de meer dan 40 religieuze composities onthouden we een "Te Deum", een "Gloria in D", "Domine Domini", "Beatus Vir" en het oratorium "Giuditta".

  Het is geweten dat Bach een grote bewondering koesterde voor Vivaldi, en dit niet onder stoelen of banken stak: heel wat werk van hem blijkt een regelrechte transcriptie te zijn voor andere instrumenten (beroemd is het concerto voor vier violen dat herschreven werd voor vier clavecimbels). Waarschijnlijk heeft Bach in zijn CŲthen-periode contact gehad met de Amsterdamse uitgaven van Vivaldi's werk.

  » Nieuws bij GOOGLE (engelstalig)
  » Afbeeldingen bij GOOGLE