* Componisten van Klassieke Muziek  
zoeken
zoekterm onthouden en highlighten
periode
voor 500  Oudheid
500-1450  Middeleeuwen
1450-1600  Renaissance
1600-1750  Barok
1750-1820  Klassiek
1820-1910  Romantiek
na 1900  20ste Eeuw
na 1945  Modern
ROMANTIEK
Isaac Albéniz  
Charles-Valentin Alkan  
Anton Arensky  
Miliy Balakirev  
Peter Benoit  
Hector Berlioz  
Georges Bizet  
Alexander Borodin  
Sergei Bortkiewicz  
Johannes Brahms  
Max Bruch  
Anton Bruckner  
Norbert Burgmüller  
Emmanuel Chabrier  
Frédéric Chopin  
Cesar Cui  
Léo Delibes  
Frederick Delius  
Anton Diabelli  
Paul Dukas  
Antonín Dvorák  
Edward Elgar  
Gabriel Fauré  
César Franck  
Niels Gade  
Alexander Glazunov  
Mikhael Glinka  
Louis Moreau Gottschalk  
Charles Gounod  
Enrique Granados  
Edvard Hagerup Grieg  
Engelbert Humperdinck  
Vincent d' Indy  
Édouard Lalo  
Franz Lehár  
Guillaume Lekeu  
Franz Liszt  
Jules Massenet  
Felix Mendelssohn  
Giacomo Meyerbeer  
Moritz Moszkowski  
Modest Mussorgski  
Jacques Offenbach  
Nicolò Paganini  
Giacomo Puccini  
Sergei Rachmaninoff  
Max Reger  
Nicolai Rimsky-Korsakov  
Albert Roussel  
Camille Saint-Saëns  
Pablo de Sarasate  
Franz Schubert  
Robert Schumann  
Bedrich Smetana  
Louis Spohr  
Franz von Suppé  
Pjotr Tchaikovsky  
Giuseppe Verdi  
Henry Vieuxtemps  
 • Richard Wagner  
 • Hugo Wolf  
  Eugène Ysaÿe  

  © .Componisten.Net 2000-2019
  · Home · Links · Europees Skrjabin Genootschap sitemap 
  Galgje ·
  Akkoorden ·
  Gregoriaans ·
  Tijdlijn ·
  Muziektermen ·
  Componisten.Net ·
  Print deze pagina
  Richard Wagner
  » Duitsland (Stijlperiode: Romantiek)

  Geboren: 22 mei 1813
  » Leipzig
  Overleden: 13 februari 1883
  » Venetië

  Geselecteerde websites
 • The Wagner Library
 • The Wagner Society
 • Vlaams Wagnergenootschap
 • Enkele maanden na Wagners geboorte op 22 mei 1813 stierf zijn (officiële) vader, die politiegriffier was in Leipzig. Kort daarna huwde zijn moeder met iemand uit het theatermilieu van Dresden (en waarschijnlijk de echte vader van Richard), Ludwig Geyer. De kleine Wagner werd zo geboeid door het werk van zijn stiefvader dat hij nog in zijn schooljaren een eerste drama schrijft ("Leubald und Adelaide"). In 1821 sterft ook Geyer, en de familie verhuist terug naar Leipzig, waar Richard viool-, piano- en contrapuntlessen krijgt. Reeds zijn eerste werken waren (onbeduidende) opera's: "Die Hochzeit", "Die Feen" en "Das Liebesverbot", en het was zijn droom een even groot dichter, regisseur, decorontwerper, als componist, dirigent, zanger en violist te worden.
  Zijn eerste job was die van leider van het theaterkoor in Wurzburg; dan volgen enkele aanstellingen in de theaters van Magdeburg, Lauchstädt, Köningsbergen en Riga. Hij huwt ondertussen met de operazangeres Minna Planer. In Riga ontstaat de eerste belangrijke opera "Rienzi", maar door schuldeisers achtervolgd vlucht hij naar Parijs. Hij leeft er van arrangementen en leert Meyerbeer, Liszt, Heine en Berlioz kennen.

  In 1843 wordt hij in Dresden, dat zijn werk welgezind was, operadirigent, en "Der fliegende Holländer", "Tannhäuser" en "Lohengrin" worden er gecreëerd. Het succes met "Der fliegende Holländer" bezorgt hem het ambt van Koninklijk Saksisch Hofkapelmeester. Tijdens de revolutie van 1849 wedde Wagner wat opportunistisch op het verkeerde paard en wordt verbannen. Hij vindt onderdak bij zijn toekomstige schoonvader Liszt in Zürich. Hier komt even een verpozing in zijn werk, wordt een periode afgesloten en een nieuwe uitgebroed: de idee van de tetralogie "Der Ring des Nibelungen" ontstaat, en gespreid over jaren schrijft hij de vier delen "Das Rheingold", "Die Walküre", "Siegfried" en "Götterdämmerung". Intussen leert hij de pessimistische filosofie van Schopenhauer kennen en Mathilde Wesendonck, met wie hij een (al of niet platonische) verhouding heeft die aanleiding wordt tot heel wat kunstwerken, zoals de Wesendonck-liederen en "Tristan und Isolde". Tijdens de zomer van 1855 wordt hij dirigent in Londen, en aan zijn zwerversbestaan komt een einde, door de amnestie van 1860. De financiële problemen vinden een erg onwaarschijnlijke oplossing: die "rare" Ludwig II, koning van Beieren, biedt hem een onbeperkte gastvrijheid aan, en laat in Bayreuth het Festspielhaus bouwen. Intussen laat Cosima Liszt haar man, de beroemde dirigent Hans von Bülow, in de steek om in 1870 met Wagner te trouwen.

  Met zijn tegenstanders (en die waren er!) rekende hij af in "Die Meistersinger von Nürnberg", waarin met zijn scherpste criticus Hanslick, de draak gestoken wordt in de figuur van Beckmesser, die het de meesterzanger Hans Sachs steeds maar lastig wil maken door hem op de reglementen van het componeren te wijzen.

  Tijdens een verblijf in Palermo componeert hij "Parsifal". Wagner lijdt aan een hartvergroting en moet naar Italië om te rusten. Hij huurt het "Palazzo Vendramin" in Venetië, waar hij sterft op 13 februari 1883.

  Behalve de reeds genoemde opera's en liederen heeft Wagner nog één orkestwerk op zijn actief: "Siegfried Idyll"; verder schreef hij een autobiografie "Mein Leben, Mitteilung an meine Freunde" en "Das Weibliche im Menschlichen".

  Samen met Verdi beheerste Wagner het negentiende-eeuwse operagebeuren. Terwijl Verdi de oude nummerstructuur behoudt, doorbreekt Wagner die met zijn grotendeels doorgecomponeerde opera's. Het zijn zoals gezegd Gesamtkunstwerke, waarbij alle kunsten in dienst staan van één idee. Het belcanto en de mooi afgeronde en symmetrische melodieën worden vervangen door de Sprechmelodie, en harmonische spanningen worden opgelost door andere spanningsakkoorden (eigenlijk worden ze dus helemaal niet opgelost!), waardoor Wagner de afbraak van het traditionele tonaliteitsgevoel inluidt. Om een beetje lijn te krijgen in deze oneindige structuurloze massa, ontwierp hij de idee van Leitmotive, die elk een eigen figuur of gedachte uitdrukken en ongewijzigd terugkomen wanneer de inhoud van het verhaal dit vraagt.

  In Bayreuth leeft de Wagnertraditie onverminderd voort onder het waakzaam oog van zijn nageslacht.

  » Nieuws bij GOOGLE (engelstalig)
  » Afbeeldingen bij GOOGLE