* Componisten van Klassieke Muziek  
zoeken
zoekterm onthouden en highlighten
periode
voor 500  Oudheid
500-1450  Middeleeuwen
1450-1600  Renaissance
1600-1750  Barok
1750-1820  Klassiek
1820-1910  Romantiek
na 1900  20ste Eeuw
na 1945  Modern
MODERN
Luciano Berio  
Pierre Boulez  
John Cage  
Philip Glass  
Nikolai Kapustin  
GyŲrgy Ligeti  
Witold Lutoslawski  
Krzystof Penderecki  
Astor Piazzolla  
Steve Reich  
Alfred Schnittke  
Karlheinz Stockhausen  
Edgar VarŤse  
Andrew Lloyd Webber  
Anton Webern  
 • Yannis Xenakis   

 • © .Componisten.Net 2000-2019
  · Home · Links · Europees Skrjabin Genootschap sitemap 
  Galgje ·
  Akkoorden ·
  Gregoriaans ·
  Tijdlijn ·
  Muziektermen ·
  Componisten.Net ·
  Print deze pagina
  Yannis Xenakis
  » Griekenland (Stijlperiode: Modern)

  Geboren: 29 mei 1922
  » Braila (RoemeniŽ)
  Overleden: 5 februari 2001
  » Parijs

  Yannis Xenakis werd geboren in Braila (RoemeniŽ) op 29 mei 1922. Na zijn studies aan polytechnische school van Athene, ging hij muziek studeren met Arthur Honegger, Darius Milhaud, VarŤse en Messiaen. Ondertussen werd hij ook onderricht in de architectuur door Le Corbusier (en werd later zijn assistent: hij bouwde onder meer het paviljoen van Philips bij de wereldtentoonstelling te Brussel).

  Hij had veel gevoel voor muziek, synthese en wiskunde. Xenakis houdt niet van abstracte logica en seriŽle polyfonie. Hij wil dat zijn techniek overeenkomt met de universele entropie, en niet met het pseudo-determinisme van een enkelvoudige, statische cultuur. Daarvoor gebruikt hij wiskundige theorieŽn zoals de kansleer en de symbolische logica.

  Eerst gebruikte hij elektro-akoestische technieken, daarna de instrumenten uit een traditioneel orkest, en later ook computers om zijn werken te componeren. De bedoeling is met zijn muziek een band te scheppen tussen de luisteraar en kosmos.

  Xenakis schreef ook een belangrijk theoretisch werk, "Formele muziek" (1963). Hij was tevens lesgever en gaf conferenties aan de universiteiten van Parijs, Londen, Bonn, Lissabon,...

  De invloed van Yannis Xenakis op de verdere ontwikkeling van de hedendaagse Europese en Amerikaanse muziek is niet te onderschatten. Door Griekse namen te geven aan het grootste deel van zijn werken wil hij verduidelijken dat de moderne kunst en wetenschap filosofisch voortgevloeid zijn uit de klassieke Griekse concepten.

  » Nieuws bij GOOGLE (engelstalig)
  » Afbeeldingen bij GOOGLE